12 januari 2014

Brede School Thorn weer 4 maanden vertraagd

Thorn, 19 feb 2013. Het schiet maar niet op met die Brede School in Thorn. Na de scherven in 2012 zijn er nu problemen met de aanbesteding van de bouw. Een rechtszaak en 4 maanden vertraging zijn waarschijnlijk. En de ouders en de kinderen moeten wachten. Even wat rechtzetten: waar we hier spreken van Brede School bedoelen we Brede Maatschappelijke Voorziening, een nieuwe basisschool, peuterspeelzaal, concertzaal en (servicepunt van een) bibliotheek.

De zaak schiet maar niet op. De klanten in de genoemde voorzieningen kunnen uiteraard gewoon terecht op de oude plekken, maar aan de mooie nieuwe gebouwen moet nog begonnen worden.

In 2012 zorgde de vondst van wat oude romeinse scherven voor vertraging. Bij wet is geregeld dat bij een archeologische vondst een nader onderzoek móet volgen. Jammer voor de klandizie, maar onontkoombaar.

En nu moest wethouder Jessie Smeets-Palmen in de rondvraag (ze kwam er niet zelf mee) de raad melden dat er fouten zijn gemaakt bij de aanbesteding. Veel aannemers hebben de papieren niet goed ingevuld en dat terwijl ze volgens de wethouder nog wel zo bij de hand zijn genomen hierbij. Aannemer Paul Cortjens, die met zijn aanbieding met de laagste prijs de aanbesteding voor de bouw won, laat het er niet bij zitten en zegt vol vertrouwen een rechtszaak aan te spannen.

De Limburger van vandaag meldde deze zaak en op de website van de gemeente kunt u de video opname van de vergadering bekijken.

aar aanleiding van deze zaak herhalen wij nog maar eens dat de PvdA deze Brede School volop steunt. Maar de financiering door koppeling aan nieuw te bouwen woningen werd altijd als bijzonder risico vol betiteld. En u heeft kunnen lezen dat dat in Maasbracht ook inderdaad problemen geeft.

Tenslotte is door de landelijke PvdA afgelopen zaterdag onder de aandacht gebracht dat een automatische gunning aan de laagste aanbieder vaak onverstandig is. Er is altijd nog zoiets als kwaliteit van uitvoering. Op korte termijn geld besparen door in te gaan op de laagste aanbieding zal op termijn vaak duurder zijn door extra onderhoud. Men moet de kosten over de toatale levensduur van de investering zien in te schatten. Moeilijk, dat is waar, maar dat ontslaat de bestuurders niet van de plicht het te proberen. Het is immers gemeenschapsgeld, uw geld dus!