Door op 6 mei 2014

Fors minder bezoekers naar bezuinigende bieb

Vorig jaar gingen maar liefst 26% minder mensen in Maasgouw naar de bibliotheek. Oorzaak is volgens de directeur van Bibliocenter de zeer beperkte openingstijden. Door bezuinigingen heeft alleen Maasbracht nog een echte bieb. De andere Maasgouwse kernen moeten het doen met een servicepunt. En dan gaat een provinciale subsidie ook nog vervallen.

Lezen bevordert de persoonlijke ontwikkeling. Zo leest u hier, dat wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het inlevingsvermogen in anderen verbetert door te lezen. Dit is een pré voor bibliotheek, wat natuurlijk ook een investering vergt. En daar knelt het nu. Het bezuinigen bij de overheid heeft de begroting van de bieb al getroffen. Vanaf 2016 moet de koepel Bibliocenter het na het vervallen van een provinciale subsidie het met nog eens € 190.000 minder doen. Gevolgen zijn het verkleinen van het personeelsbestand en de collectie, en het zoeken van goedkopere huisvesting. In Maasgouw zijn met uitzondering van Maasbracht alle bibliotheken omgezet naar zogenaamde servicepunten in basisscholen. In Maasbracht kunt u nog op 4 werkdagen een dagdeel en zaterdagochtend nog terecht, in Stevensweert uitgebreider doordeweeks, maar in de andere kernen is dat verder beperkt tot 2 dagdelen per week.

Weert is de uitzondering door niet in te zetten op die servicepunten. Daar blijft het bezoek wél op peil. Voor de hele regio geldt wel een groei in lidmaatschappen in de leeftijdscategorie 18 tot 20 jaar. Zij komen er meer studeren, waarvoor nieuwe leesruimtes zijn ingericht.