12 januari 2014

Hangjongeren “Heel” willen overleg met buurt

Heel, 22 nov 2013. Opmerkelijk, in Heel werd door burgemeester Strous een “samenscholingsverbod” uitgeroepen i.v.m. overlast. Een deel van de jongeren wil nu direct overleg met de aanwonende burgers. Dat lijkt ons heel wijs, zo’n direct overleg. Wat is er aan de hand.  Volgens de Limburger van gisteren is er in Heel al 1,5 jaar sprake van overlast door een groep jongeren.

Men spreekt van vernielingen, vuurwerkbommen, dealen in XTC, intimidatie etc. Toen in de zomervacantie de klachten toenamen in aantal vond de burgemeester het tijd voor een samenscholingsverbod in een deel van Heel.

Een deel van de jongeren klaagt daarop over verveling en wijst op uitwijkgedrag naar een andere locatie als Beegden zodat dit echt niks op zal leveren. Nu is verveling natuurlijk geen excuus om te gaan klieren maar in de praktijk blijkt het dat vaak wel te zijn.

Dat weglekken van de overlast naar elders is wel bijna altijd een feit.  Maar de burgemeester geeft op deze manier de politie wel een middel in handen om eenvoudiger en sneller indien nodig in te grijpen.

De echte en hopelijk betere oplossing lijkt te komen uit een deel van de groep die overleg wil met aanwonenden en de burgemeester. Hopelijk komt er op die manier meer begrip, meer overleg, meer elkaar aanspreken en het achterwege blijven van klieren.