Jongeren school St. Ursula en lokale politiek komen samen
Horn, vrijdag 8 februari 2013 – Eind vorige maand waren we uitgenodigd op de jongerendag van scholengemeenschap St. Ursula over lokale politiek. En die deels Maasgouwse jeugd heeft uiteraard ook bij ons de (politieke) toekomst! Zoals ongetwijfeld bekend is scholengemeenschap St. Ursula een grote jongen op onderwijsgebied in onze regio.
Veel Maasgouwse jongeren van de westoever van de Maas in onze gemeente gaan dan ook naar ‘Ursula’. Vorige maand had de school in de Postkoets in Horn een jongerendag over lokale politiek georganiseerd voor haar leerlingen van 4VWO. Omdat Ursula’s leerlingen komen uit de gemeenten Maasgouw en Leudal, waren er de burgemeesters, meerdere raadsleden en ondersteunende politici. Ook de SP uit Leudal, die nog niet in de raad zitten, en de Jonge Democraten Limburg (D66) waren aanwezig.
De dag werd na een openingswoord begonnen met een quiz over de gemeente en haar politiek. Wie is er eigenlijk de baas in de gemeente? Hoeveel raadsleden zijn er? En hoeveel collegeleden? En wie bepaalt dat? Wat is de griffie? Waar en wanneer mag de burgemeester zijn ambtsketting dragen? Twee teams van vijf leerlingen namen het elk met één der burgemeesters tegen elkaar op.
Daarnaast hielden de ongeveer honderd leerlingen een lagerhuisdebat. Verschillende stellingen passeerden de revue, waarbij twee kampen als voor- en tegenstander hiervan werden ingedeeld. De stellingen? Onder meer: ‘Er is geen grens aan de vrijheid van meningsuiting’. ‘Een verbod op het (Amerikaans) dragen van wapens is een goede zaak’. ‘Politici moeten in deze crisis salaris inleveren’. De burgemeesters gaven tips en oordeelden over de inbreng en onderbouwing van de leerlingen. Het talent was dermate aanwezig, dat een spreker moeiteloos zijn voordelen voor een stelling inleverde voor de nadelen, toen voor hem duidelijk werd dat hij de andere kant moest verdedigen. Sommige tongen beweerden, dat dit toch wel een uitermate goed politiek talent was…
Het slot werd gevormd door een korte, politieke markt. De leerlingen traden hier in contact met de verschillende aanwezige, politieke partijen. De VVD wist via een erg krachtig verkochte kwis na afloop van de markt nog flink wat extra tijd van het programma in te nemen. Wij van de PvdA wilden met name via een iPad onze website onder de aandacht te brengen. Zo kunnen de leerlingen op deze site nog eens rustig bekijken, wat lokale politiek nou precies inhoudt.
Conclusie? Zo’n jongerendag helpt zeker in het bekend maken van lokale politiek bij de jeugd. En zo’n kwis over de gemeente en een lagerhuisdebat traint hen, en maakt hen misschien wel warmer om te gaan stemmen, hoe te gaan stemmen, en misschien wel meer. Hopelijk helpt het ook om dit politieke talent te activeren in de lokale politiek. Misschien hebben we daar wel de raadsleden van morgen gezien…