12 januari 2014

PvdA voorop bij bescherming geld Maasgouwse armoedebestrijding

Maasgouw, 1 oktober 2013 – ‘Den Haag’ heeft geld voor lokale armoedebestrijding. De PvdA wil voorkomen, dat dit in Maasgouw aan iets anders wordt uitgegeven. Deze logische bescherming kreeg vooralsnog geen expliciete steun. De nationale politiek in Den Haag heeft voor nu en de komende jaren geld vrijgemaakt om armoede te bestrijden. Op initiatief van de tweede kamer-fractie van de PvdA heeft onze staatssecretaris Klijnsma dit voor elkaar gekregen.

Want één op de negen kinderen leeft in deze crisistijd in armoe. In de trend van decentralisatie mogen gemeenten het extra geld lokaal uitgeven. Er zit echter ook een maar aan. Ze zijn niet verplicht het aan het onderwerp armoedebestrijding uit te geven. Ons raadslid Anneke Bours vroeg daarom maandag aan de Maasgouwse gemeenteraad om de extra euro’s bij ons in ieder geval uit te geven, waarvoor het wel degelijk bedoeld is. Denk dan aan het (mee)betalen aan voetbalschoenen voor een kind, waarvan de ouders het niet breed hebben. Dan kan hij of zij ten minste evengoed met vriendjes of vriendinnetjes naar het voetbalveld. Of kortingen voor bibliotheken en dergelijke.

Klinkt heel logisch, besteed het geld voor armoedebestrijding aan armoedebestrijding, toch? Nou, VVD, Lokaal Belang en CDA vonden het allemaal “sympathiek klinken”. Maar op z’n Engels gezegd, ‘put your money where your mouth is’, was er voor hen nog niet bij. Ze willen de begroting van volgende maand afwachten. Maar in de stukken voor 2014 valt te lezen, dat van de € 108.000 voor komend jaar al bijna de helft een andere ‘bestemming’ dan armoedebestrijding zou krijgen. En dat zou pas armoedig zijn… Volgende maand horen we dus meer…