12 januari 2014

Wethouder Forschelen kent geen pardon in Beegden

Beegden, 3 oct 2012. In de laatste raadsvergadering wenste Forschelen niet aan te geven met wel doel hij de (inderdaad) illegale bouwwerken op perceel Eind 48 weg wilde. VVD en PvdA-raadslid Bours verzetten zich tevergeefs.  De voorgeschiedenis van deze is al oud en vindt u hier.

Net als 1 1/2 jaar geleden verzetten VVD en PvdA zich tevergeefs tegen handhaving zonder aantoonbaar maatschappelijk nut. In een conflict als dit kan de gemeente zich formeel opstellen of kijken of een al jarenlange gedoogde situatie zo nodig geforceerd afgedwongen moet worden. Er was een waterprobleem, de eigenaar van het perceel lost dat zelf maar op, en ja, er komt een illegaal tuinhuisje bij. En dat moet nu weg en de gemeente gaat geld uitgeven voor het waterprobleem. Een niet meer bestaand probleem wordt uiteindelijk tegen extra kosten opgelost.

In zo’n geval kan de wethouder zeggen “mensen moeten zich aan de wet houden, we moeten een voorbeeld stellen”, of zich afvragen wat er eigenlijk zo belangrijk is. De belangen van de burger of de regeltjes, of liever de geest van de regeltjes. Forschelen koos voor de regeltjes. En wedden dat hij straks zijn partij laat zeggen “wij staan dicht bij de mensen”. Zijn eigen LB stemde hem helemaal, incl. redenering. En coalitiegenoot CDA was via Piet Prejean ook nog bang voor precedent werking. Regeltjes zijn heerlijk, om je achter te verschuilen.